In het kort:

  • Lage rugpijn komt veel voor, is meestal niet ernstig en keert vaak terug.
  • Je kunt zelf veel doen om je klachten te verminderen: blijf bewegen, leef gezond en doe, wanneer mogelijk, specifieke oefeningen voor je rug.
  • Na drie maanden is ongeveer de helft van de mensen volledig hersteld.
  • De fysiotherapeut helpt bij het herstel van lage rugklachten en omgaan met lage rugpijn.
  • Heel soms komt een lumbosacraal radiculair syndroom (LRS) voor, meestal veroorzaakt door een hernia in de onderrug.

Wat kan de fysiotherapeut voor je betekenen?

Hoe je met rugpijn op een verantwoorde manier kunt bewegen, lees je onder ‘Wat kun je zelf doen’. Als je met lage rugklachten bij de fysiotherapeut komt, krijg je een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. Jij vertelt over jouw gezondheid en de last die jij ervaart door de pijn in je onderrug. De behandeling bestaat uit adviezen en oefentherapie. De oefeningen doe je zelfstandig of onder begeleiding van de fysiotherapeut.

De fysiotherapeut vraagt wat je, door je lage rugklachten, niet meer kunt en wel weer wilt kunnen. Daarnaast wordt onderzocht of er zeldzame oorzaken kunnen zijn waarvoor een andere specialist nodig is. Na het onderzoek bepaal je, samen met de fysiotherapeut, of je een behandeling nodig hebt. Wanneer je start met behandelingen bij de fysiotherapeut bepaal je ook samen de behandeldoelen. Wat wil je bereiken? De behandeling wordt afgesloten wanneer deze doelen zijn bereikt, maar ook bij onvoldoende vermindering van je klachten, als je onvoldoende gemotiveerd bent of als je zelf wilt stoppen met de therapie.

De behandeling bestaat uit adviezen en oefentherapie. Je krijgt bijvoorbeeld informatie over hoe je omgaat met lage rugpijn, wat je zelf kunt doen en laten en wat de behandelopties zijn. Afhankelijk van je klachten en je mogelijkheden doe je de oefeningen zelfstandig of onder begeleiding van de fysiotherapeut. Soms wordt de behandeling uitgebreid met een enkele keer manipulatie van de rug (een techniek om de wervelkolom te laten bewegen). Massage wordt nauwelijks toegepast bij lage rugpijn, omdat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is voor het nut hiervan. Om deze reden wordt ook elektrotherapie (TENS) en interferentie afgeraden bij lage rugpijn. De behandeling zal tenslotte nooit alleen bestaan uit passieve therapieën, het accent ligt dus op zo veel mogelijk zelf actief aan de slag gaan met je klachten. Soms richt de fysiotherapeut zich ook  op het aan- of afleren van bepaald gedrag, zoals het overwinnen van angst om te bewegen.

< terug